holiday rentals    .    real estate    .    english

notebook

by arrivato

Ανατολική Κρήτη: ένα ασφαλές καταφύγιο για να περάσετε τις διακοπές σας


by arrivato team18

May
2020

Ο Covid-19 θα αλλάξει τις προτεραιότητες των διακοπών μας φέτος. Για τους επόμενους μήνες η κοινωνική αποστασιοποίηση θα παραμείνει ο κανόνας. Αντί για πολυσύχναστες παραλίες, γεμάτες ξαπλώστρες και beach bar, οι ταξιδιώτες θα αναζητήσουν τοποθεσίες μακριά από τα γνωστά τουριστικά μέρη, που προσφέρουν μια αυθεντική εμπειρία, κοντά στη φύση. Τι κάνει λοιπόν την Ανατολική Κρήτη ιδανικό προορισμό αυτή τη σεζόν (και κάθε σεζόν);

Αυτό είναι το πρώτο μας εισαγωγικό άρθρο για την Ανατολική Κρήτη. Σύντομα θα ακολουθήσουν και άλλα!

Το ανατολικότερο τμήμα της Κρήτης παραμένει σε μεγάλο βαθμό ανέγγιχτο από τον μαζικό τουρισμό λόγο της απόστασης από το Ηράκλειο, τον κεντρικό κόμβο εισόδου στο νησί, και της έντονης γεωγραφίας. Η περιοχή παραμένει ένα μυστικό για τους μυημένους ταξιδιώτες. Καθώς κινείστε προς τα ανατολικά, περνάτε το χωριό Καβούσι και φτάνεται στο χωριό Λάστρος που σηματοδοτεί την είσοδο στον λιγότερο γνωστό δήμο της Σητείας. Καθώς οδηγείτε στα βουνά της ανατολικής Κρήτης προσπαθήστε να κρατάτε το βλέμα στις φιδίσιες στροφές του δρόμου γιατί η μαγευτική θέα στη θάλασσα και τα μικρά γραφικά χωριά που κυριολεκτικά κρέμονται στις πλαγιές είναι σίγουρο ότι θα σας αποσπάσουν την προσοχή.

Σταματήστε για μερικές φωτογραφίες και ένα σνακ σε μία από τις ταβέρνες δίπλα στο δρόμο πριν φτάσετε στη Σητεία , την πρωτεύουσα της περιοχής και μια πόλη γνωστή για το υπέροχο φαγητό, τη φιλοξενία και την χαλαρή ατμόσφαιρα.

Παρθένες παραλίες

Το Βάι είναι το μεγαλύτερος φυσικό φοινικόδασος της Ευρώπης, που βρίσκεται 24 χλμ. (30 λεπτά με το αυτοκίνητο) ανατολικά της πόλης της Σητείας. Ο Κρητικός Φοίνικας (Phoenix Theophrasti) βρήκε ιδανικές συνθήκες εδώ, καλύπτοντας έκταση περίπου 250.000 τ.μ. Η αμμώδης παραλία είναι μερικώς οργανωμένη (ξαπλώστρες, καντίνες, εστιατόριο) αν και υπάρχει άφθονος χώρος αν θέλετε να μείνετε μακριά από τα πλήθη. Η παραλία Ψιλή Άμμος , που βρίσκεται 5 λεπτά με τα πόδια προς τα νότια προσφέρει πλήρη απομόνωση.

Εάν μια παρθένα αμμώδης παραλία και καθαρά νερά είναι αυτό που αποζητάτε, τότε πρέπει σίγουρα να επισκεφθείτε τον κόλπο της Ιτάνου (επίσης γνωστή ως Ερημούπολη), ο οποίος αποτελείται από 3 παραλίες και τον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας πόλης να προσφέρει θέα προς αυτές. Βρίσκεται 26 χιλιόμετρα από τη Σητεία, βόρεια του Βάι. Οι παραλίες και το γύρω τοπίο είναι εντελώς ανέγγιχτες από τον τουρισμό. Η βορειότερη παραλία είναι η πιο δημοφιλής ενώ δεν είναι ορατή από το χώρο στάθμευσης. Είναι προσβάσιμη μέσω ενός μικρού μονοπατιού πάνω από τον λόφο. Καθώς ανεβαίνετε στο λόφο θα εκπλαγείτε ευχάριστα από την πανοραμική θέα στον κόλπο και το έντονο τιρκουάζ χρώμα του νερού. Σημειώστε ότι αυτή είναι μια ιδανική περιοχή για snorkeling.


Κινούμενοι προς το χωριό Παλαίκαστρο θα βρείτε τις παραλίες Κουρεμένος και Χιώνα . Ο Κουρεμένος είναι στην πραγματικότητα δύο παραλίες, η ανατολικότερη, με τα ρηχά, αμμώδη νερά της, κατάλληλη για οικογένειες και η δυτική που είναι ιδανική για windsurfing. Η παραλία Χιόνα είναι εξαιρετική επιλογή για οικογένειες καθώς είναι ρηχή και αμμώδης.

Ο κόλπος του Ξερόκαμπου και ο οικισμός είναι μια από τις πιο απομακρυσμένες τοποθεσίες στο νησί. Η πρόσβαση γίνεται μέσω δύο κύριων διαδρομών α) του δρόμου που συνδέει την πόλη της Σητείας με το Ζήρο και β) του δρόμου που έρχεται από το Παλαίκαστρο – Άνω Ζάκρος. Από τη Ζήρο, ο δρόμος περνάει από οροπέδια με ελαιοκαλλιέργειες, αμπέλια και μεσαιωνικά χωριά (Ετία, Χαμετούλειο) ανέγγιχτα από το χρόνο. Στη συνέχεια, ο δρόμος κατεβαίνει προς τη θάλασσα προσφέροντας εκπληκτική θέα στο Νότιο Κρητικό Πέλαγος (φροντίστε να κρατήσετε το βλέμμα στο δρόμο!). Στον Ξερόκαμπο το τοπίο γύρω από την κοιλάδα είναι ξηρό με εντυπωσιακούς σχηματισμούς βράχων και απότομες χαράδρες. Η ίδια η κοιλάδα καλλιεργείται κυρίως με ελαιώνες. Τα άγρια βουνά του Ξερόκαμπου έρχονται σε άμεση αντίθεση με τις πολλές ρηχές, αμμώδεις και ζεστές παραλίες. Υπάρχει επίσης μια παραλία με άργιλο όπου μπορείτε να απολαύσετε ένα φυσικό σπα.

Πεζοπορία σε ανέγγιχτα φυσικά τοπία

Το έντονο ανάγλυφο της περιοχής είναι διάσπαρτο με πολλά φαράγγια που είναι προσβάσιμα χωρίς ειδικό εξοπλισμό. Πρώτα απ ‘όλα, το φαράγγι του Ρίχτη μήκους 4 χλμ, που βρίσκεται κοντά χωριό Μέσα Μουλιανά, θα σας μαγέψει με τους καταρράκτες όλο το χρόνο και την πυκνή βλάστηση καθώς περπατάτε προς την απομακρυσμένη παραλία.

Το μήκους 4,5 χλμ φαράγγι της Ζάκρου ξεκινά από το χωριό Άνω Ζάκρος και συναντά τη θάλασσα δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο της Κάτω Ζάκρου. Είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά φαράγγια της Κρήτης με απότομες πλαγιές και δραματικούς βράχους. Είναι επίσης γνωστό ως το φαράγγι των νεκρών επειδή οι αρχαίοι Μινωίτες έθαβαν τους νεκρούς τους σε σπηλιές ψηλά στις πλαγιές του φαραγγιού.

Τα μήκους 3,5 χλμ φαράγγι των Χοχλακιών ή φαράγγι Καρούμες καταλήγουν στον υπέροχο και απομονωμένο ομώνυμο κόλπο. Το άγριο φαράγγι του Καψά ή Περιβολάκια μήκους 4 χλμ στα νότια πλευρά του δήμου προσφέρει εντυπωσιακά τοπία με ψηλές βραχώδεις πλαγιές.

Αρχαιολογία / Ιστορία / Θρησκεία

Πρώτα απ ‘όλα θα πρέπει να επισκεφθείτε το αρχαιολογικό μουσείο της Σητείας, το οποίο εκθέτει τα πιο σημαντικά ευρήματα από τους μινωικούς οικισμούς της ανατολικής Κρήτης. Στο δρόμο για το Βάι και την Ερημούπολη θα περάσετε από το μοναστήρι του Τοπλού . Εδώ μπορείτε να επισκεφθείτε το μουσείο της μονής με αντικείμενα που χρονολογούνται από την περίοδο της Οθωμανικής αυτοκρατορίας έως τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Στον κόλπο της Ερημούπολης μπορείτε να επισκεφθείτε τα ερείπια της αρχαίας πόλης της Ιτάνου . Νοτιοανατολικότερα, η Ζάκρος είναι ένα από τα τέσσερα μεγάλα μινωικά παλάτια που ανακαλύφθηκαν στην Κρήτη. Τα ερείπια του παλατιού σας περιμένουν στην κάτω είσοδο του φαραγγιού της Ζάκρου.

Γαστρονομικές απολαύσεις

Στα “Ρακάδικα” της Σητείας και σε μικρές ταβέρνες διάσπαρτες σε χωριά σε όλη την περιοχή μπορείτε να δοκιμάσετε, εκτός από τοπικά κρέατα, διάφορες λιχουδιές της περιοχής μαγειρεμένες σε τοπικό ελαιόλαδο, όπως το χοχλιούς, οματιές, ανθούς και άλλα

Η επωνυμία του Δήμου Σητείας ως «Πόλη του ελαιολάδου» είναι αντάξια της εξαιρετικής ποιότητας ελαιολάδου που παράγει η περιοχή. Η Σητεία είναι γνωστή για τα προϊόντα προστατευμένου προορισμού προέλευσης (ΠΟΠ). Το ξηροθερμικό κλίμα και η γειτνίαση με τη θάλασσα δημιουργούν τις ιδανικές συνθήκες για την ποικιλία της Κορωνέικης ελιάς. Τα ελαιόλαδα της περιοχής είναι αρωματικά με πολύ χαμηλή οξύτητα, καθιστώντας τα ιδανικά για ωμή χρήση. Προσπαθήστε να το απολαύσετε κατά τη διάρκεια της διαμονής σας και φροντίστε να πάρετε μερικά μπουκάλια πίσω στο σπίτι! Στις ιδιοκτησίες που προσφέρουμε θα βρείτε δωρεάν ελαιόλαδο για όλες τις ανάγκες σας, καθ ‘όλη τη διάρκεια της διαμονής σας.

Όταν επισκεφθείτε το μοναστήρι Τοπλού μην ξεχάσετε να κάτσετε για ένα μεζέ στη μικρή ταβέρνα του μοναστηριού και να αγοράσετε βιολογικά προϊόντα από τα εκτεταμένα γεωργικά προϊόντα της μονής (μέλι, ελαιόλαδο,κρασί κ.λπ.). Στη λαϊκή αγορά της Σητείας και σε μικρές αγορές της περιοχής μπορείτε να αγοράσετε μια μεγάλη γκάμα εποχιακών φρούτων και λαχανικών.

Αθλήματα

Η περιοχή είναι μια εξαιρετική βάση για τους λάτρεις των θαλάσσιων σπορ, από stand up paddling και κανό μέχρι snorkeling και καταδύσεις. Για τους λάτρεις του windsurfing, η παγκοσμίου φήμης παραλία Κουρεμένος είναι ιδανικός προορισμός. Τα κλαμπ προσφέρουν ενοικίαση εξοπλισμού και μαθήματα. Τα ποδήλατα βουνού είναι ένας διασκεδαστικός τρόπος για να εξερευνήσετε τους απέραντους ελαιώνες της περιοχής. Η άνοιξη και το φθινόπωρο είναι η καλύτερη περίοδος για αυτό, καθώς ο καιρός είναι πιο δροσερός κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Δείτε τις επιλεγμένες προτάσεις μας για διαμονή στην ανατολική Κρήτη!
book your stay in Crete now!